Waarom keuren volgens NEN 3140

NEN 3140 heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar wat is het en waarom wordt er volgens deze norm gekeurd? Wij leggen het u uit.

NEN 3140 is een zelfstandige norm die voor Nederland alle relevante eisen voor laagspanningsinstallaties bevat. Het is van toepassing op de bedrijfsvoering van elektrische installaties en apparatuur. Het gaat hierbij om apparatuur tot een nominale spanning van 1000 Volt wisselspanning en 1500 Volt gelijkspanning.

Waarom deze keuring?

In de Nederlandse wet staat dat elektrische installaties en apparaten veilig moeten werken en dat werkzaamheden aan deze installaties veilig moeten verlopen. Deze wet is er voor de veiligheid van de werknemers en -gevers en uiteraard voor de kwaliteit van de installaties. Het hangt samen met de Arbeidsomstandigheden, verzekeringen, certificatie en vergunningen. NEN 3140 geeft de norm aan waaraan moet worden voldaan om te voldoen aan de Nederlandse wet. Mazurel werkt met elektrische installaties en wij zorgen er altijd voor dat wij veilig werken en volgens de norm van NEN 3140.

Is de NEN 3140 verplicht?

Het is niet verplicht om deze norm te volgen. Maar de Nederlandse Arbowetgeving verplicht werkgevers wel om te zorgen voor een veilige werkplek. Als het gaat om elektrotechnische werkzaamheden is de NEN 3140 de aangewezen norm. Het is een goed middel en een goede richtlijn om als werkgever aan te voldoen.

De NEN 3140-norm

Waar bestaat de NEN 3140 uit? De norm bestaat in principe uit de volgende drie onderwerpen:

  • Elektrische installaties moeten veilig te gebruiken zijn
  • Elektrische gereedschappen moeten veilig te gebruiken zijn
  • Personen die in de omgeving en aan de elektrische installaties werken, moeten de veiligheid instructies kennen en naleven.

Mazurel volgt de eisen van NEN 3140 op en voldoet daarmee aan de relevante wet- en regelgeving. Mocht u nog vragen hebben over deze norm dan kunt u bellen naar 0299 – 42 10 24 of het contactformulier invullen.