Gebouwbeheersysteem

Een gebouwbeheersysteem stuurt verschillende installaties van een gebouw aan. Het gaat voornamelijk om E&W installaties. Dit zijn elektrische en werktuigkundige installaties. Een gebouwbeheersysteem wordt tegenwoordig in veel gebouwen toegepast. Het systeem wordt meestal aangeduid met de afkorting: CBS. Al deze installaties worden centraal bestuurd via een computersysteem.

Via dit centrale computersysteem wisselen de installaties gegevens met elkaar uit. Deze “beheercomputer” zorgt voor de aansturing van alle installaties.

Voordelen van een GBS

Energie

Wanneer een gebouwbeheersysteem goed is aangelegd en op juiste wijze wordt ingezet, heeft het vele voordelen. Het is mogelijk om veel energie te besparen voor de bewoners en de eigenaren van een gebouw. Het GBS verdient zichzelf vrijwel altijd terug. Het is dan wel van belang dat het systeem zó is ingesteld dat het op het juiste moment de juiste temperatuur afgeeft. Wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van bepaalde ruimtes in het gebouw kan het systeem voorzieningen uitschakelen om onnodig energiegebruik te voorkomen.

Gezondheid

Het GBS kan ook een positieve invloed hebben op uw gezondheid. Het klimaat binnen een gebouw wordt aanzienlijk gezonder en behaaglijker als het systeem goed is geïnstalleerd.

Wat wordt aangestuurd door een GBS?

Het GBS doet veel meer dan alleen de temperatuur regelen. Het systeem kan het licht regelen en de deuren openen en sluiten. Het heeft zelfs de mogelijkheid om beveiligingssystemen te bedienen en controleren. In sommige gevallen sluit het GBS ook de ramen en buitendeuren van het gebouw voor inbraakveiligheid.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de verschillende functies van een gebouwbeheersysteem of heeft u interesse in een GBS in uw gebouw? Neem dan contact met ons op via 0299 – 42 10 24 of maak gebruik van het contactformulier.