Gebouwautomatisering

Het automatiseren van een gebouw houdt in dat alle elektronische installaties die aanwezig zijn in een gebouw gecombineerd kunnen worden. Bij elektronische installaties kunt u denken aan: ventilatie, airconditioning, temperatuur, luchtvochtigheid, verlichting, camerabewaking, brandveiligheid en inbraakveiligheid. 

Maar het gaat ook om de dienstverlening van buiten naar het gebouw toe zoals: internet, telefonie, zorgdiensten, alarmering en multimedia. Meestal draaien deze installaties op een eigen besturingssysteem, maar door ze slim met elkaar te laten communiceren, ontstaat er een intelligente gebouwtechniek. Dit houdt in dat op deze manier snel en duidelijk te zien is wat de status van alle installaties zijn.

Intelligente gebouwtechniek
Eén van de onderscheidende factoren hiervan is de communicatie tussen de gebouwgebonden technische installaties en diensten. Deze communicatie wordt gerealiseerd door het automatiseringssysteem en wordt opgebouwd uit communicatienetwerken, software, externe diensten en automatiseringscomponenten.

Een andere factor is dat het gebruik van de intelligente gebouwtechniek gemakkelijk te gebruiken dient te zijn. De bediening kan uit normale schakelaars bestaan, maar ook via smartphones, tablets of touchscreens. Deze bedieningselementen moeten naadloos met elkaar kunnen samenwerken en zorgen ervoor dat het gehele systeem gemakkelijk te bedienen is.

Ook is het belangrijk dat de intelligente gebouwtechniek zo ontworpen is dat de technologie via verschillende manieren te gebruiken is zoals draadloos, bedraad, centrale besturing en decentrale besturing.

Advies

Bent u van plan om uw gebouw te automatiseren? Voor advies en meer informatie kunt u contact met ons opnemen via ons contactformulier of bel naar 0299 – 42 10 24.